MENU SLUITEN

Kosten Bouw en Architect

Wat kost het bouwen van een woning?

Een veel gehoorde vraag die wij krijgen is: “Wat kost het om een huis te laten bouwen”. Op deze pagina zullen we proberen kort toe te lichten wat de kosten van een nieuw te bouwen woning ongeveer kunnen zijn. Waar moet je aan denken? Wat zijn bijkomende kosten? Daarnaast hebben we voor u een overzichtelijke Excelsheet gemaakt waarin u te verwachten kosten zeer eenvoudig kunt berekenen.

Voor het bouwen van een nieuwe woning moet u denken aan de volgende kosten:

 • Kosten kavel / grond
 • Overdrachtsbelasting grond
 • Kosten Architect
 • Kosten Constructeur
 • Legekosten gemeente voor beoordeling vergunning
 • Kosten onderzoeken (bodemvervuiling, sondering) voorafgaand aan het bouwen
 • Bouwkosten van de woning
 • Kosten voor het aansluiten van Water, elektra, riool en internet
 • Hypotheekkosten, notaris en taxatie

Kosten kavel / grond

De kosten van bouwgrond met een woonbestemming verschillen behoorlijk in Nederland. Om een idee te krijgen vind u hieronder enkele zelfbouw kavel projecten in verschillende delen van het land. De prijs van grond loopt van 300 tot 1000 euro per m2.

Kosten Architect

Voor het ontwerp van uw droomhuis schakelt u een architect in. Studio M hanteert vaste kosten voor het ontwerp en de begeleiding van het gehele traject tot aan de bouw of oplevering van uw woning. In principe zijn deze kosten 4,5% van de te verwachten Casco bouwsom. Allereerst wordt opvolgend in een vrijblijvend schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp steeds gedetailleerder uw woning tot in het detail ontworpen. Vraagstukken als duurzaamheid, eventueel gasloos bouwen, keuze van een bouwsysteem en materialisatie worden hierin allemaal behandeld.

Daarna volgt de vergunningaanvraag en het opstellen van bestekstekeningen en een technische omschrijving. Met deze stukken wordt gezocht in overleg met u naar een geschikte aannemer en worden offertes met u vergeleken. Tijdens de bouw zullen we deelnemen aan de bouwvergaderingen en de esthetische kwaliteit van het ontwerp bewaken door regelmatig bezoek aan de bouwplaats. In de excel sheet die we voor u hebben opgesteld is na het invullen te zien wat de architectkosten ongeveer zullen zijn.

Kosten Constructeur

Tijdens het ontwerpproces zal de constructeur berekeningen maken voor de benodigde draagconstructie, fundering en eventuele heipalen voor de woning. De communicatie met de constructeur zal gevoerd worden door de architect. U heeft dus geen technische kennis nodig. De kosten van een constructeur zullen (afhankelijk van de woning) tussen de 3.000 en 4.500 euro liggen.

Legekosten gemeente

Om de bouwvergunning die de Architect indient te beoordelen vraagt de gemeente leges. Dit is een percentage van de verwachte casco bouwsom. Het percentage verschilt per gemeente en wordt jaarlijks vastgesteld in de legeverordening. Gemiddeld ligt dit tussen de 2 en 3,5 procent van de casco bouwsom.

Bodemonderzoek

Om te kunnen bouwen, zullen (in ieder geval) twee onderzoeken plaats moeten vinden. Namelijk een sondering om te bepalen of er heipalen nodig zijn. Daarnaast is een zgn. schonegrondverklaring nodig. Beide onderzoeken kosten (afhankelijk van locatie en ontwerp) ongeveer 1.000 – 1.500 euro.

Kosten bouw woning

De werkelijke bouwkosten hangen van vele factoren af, onder andere:

 • Bijzondere constructies, grote open ruimtes, vides, overstekken
 • Gevelafwerking
 • Bouwsysteem
 • Duurzaamheid, isolatiewaarden, eventueel gasloos bouwen
 • Hoeveelheid glas, ramen en deuren
 • Afwerkingsniveau van de woning (bijvoorbeeld op maat gemaakte schuifdeuren, vlakheid van het stucwerk, exclusieve materialen)

Omdat wij een degelijke en goede woning streven te ontwerpen, gaan wij uit van een duurzame woning (driedubbel glas, hoge isolatiewaarden, gebalanbceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning). Bij een gemiddelde woning moet u dan denken aan 650 euro per m3. In de overzichtelijke Excelsheet die we aanbieden krijgt u een goed beeld van de kosten. Wilt u meer weten, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Aansluitkosten

Voor het gebruik van de woning (en tijdens de bouw) zullen aansluitingen aangevraagd moeten worden voor onder andere elektra, water, internet, telefoon, TV, stadsverwarming. Kosten zijn afhankelijk van de gemeente en de eisen (stadsverwarming is bijvoorbeeld duur om aan te sluiten). Gemiddeld moet u denken aan 3.000 – 6.000 euro.

bijkomende kosten

Net als bij het kopen van een bestaande of nieuwbouw woning komen er ook bij het zelf bouwen bijkomende kosten bij. Het gaat om kosten voor een hypotheekadviseur, een taxateur die kan taxeren vanaf de tekening, notaris of andere advieskosten. Bij bijzondere projecten kunnen ook kosten ontstaan door bijvoorbeeld een bestemmingsplanwijziging, sloop van een bestaand gebouw of extra onderzoeken op bijzondere locaties.

Meer informatie en vrijblijvend gesprek

Omdat op de vraag ‘Wat kost een woning bouwen’ een eenduidig antwoord geven lastig is geven we u graag meer informatie of advies in een vrijblijvend gesprek. We kunnen dan uw mogelijke keuze voor een kavel bespreken. De kosten die op die locatie spelen en of uw droomwoning mogelijk is voor het budget dat u voor ogen heeft. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen via email (info@studiomarchitectuur.nl) of telefoon (020 – 244 1575).